Ћирилица  ·  Latinica  ·  English

Међународни скупови  

Lisbon CES 2019

У сарадњи са Ordem dos Engenheiros, португалском инжењерском асоцијацијом позивамо вас да узмете учешћа у раду Lisbon CES 2019, самиту грађевинских инжењера, који ће се одржати од 24. до 28. септембра 2019. године у Лисабону.

Циљ скупа је разматрање главних питања која су тренутно предмет интересовања грађевинских инжењера, који трагају за решењима за нове али и старе изазове са којима се суочавају, као што су климатске промене, водне резерне, безбедност као и други циљеви одрживог развоја Уједињенин нација.

Скуп ће бити одржан у The National Civil Engineering Laboratory.

Опширније

Међународни семинар о путевима, мостовима и тунелима 

У сарадњи са Aristotle универзитетом из Солуна позивамо вас да узмете учешћа у раду Међународног семинара о путевима, мостовима и тунелима, који се у њиховој организацији одржава 07. до 09. новембра 2019. године у Солуну.

Грађевински факултет Универзитета  Aristotle је организатор овога, четвртог по реду, семинара који окупља око 100 научника инжењера, геолога из европских и земаља Блиског Истока.

Детаљније 

Официјелни сајт

5. Међународна конференција "Нове технологије, развој и примјена"
НТ -2019 

У сарадњи са Друштвом за роботику Босне и Херцеговине, позивамо вас да узмете учешћа у раду 5. Међународне конференције "Нове технологије, развој и примјена", која се од 27. до 29. јуна 2019. године одржава у Сарајеву .

Конференција се одржава у Академији наука и умјетности Босне и Херцеговине. Свечано отварање Конференције предвиђено je за петак 29. јун 2019. године у 9 и 30 часова., након чега ће бити одржана пленарна сједница.

Рад Конференцијe ће сe oдвијати по секцијама. 

Програм Конференције

Детаљније 

Научна конференција "Стандардизација и са њом повезане активности у европској интеграцији балканских земаља"

У сарадњи са Федерацијом научно инжењерских друштава Бугарске позивамо вас да узмете учешћа у раду 15 Националне научне конференције са међународним учешћем на тему "Стандардизација и са њом повезане активности у европској интеграцији балканских земаља."

Конференције ће се одржати у Софији, Бугарска, 11. и 12. октобра 2018. године.

Главне  теме Конфереције су:  

Рок за пријаву радова је 15. јун 2018. године. Све информације везане за Конференцију могу се добити у Секретаријату Конференције Silviana Todorova,  BULGARIAN UNION OF STANDARDIZER  phone/fax: ++3592/989 8946; e-mail: bss@ mbox .contact .bg

Саопштење   

XXVII Међународни симпозијум о модерним технологијама, образовању и стручној пракси у области геодезије и другим сродним областима 

У сарадњи са Савезом геодета Бугарске позивамо вас да узмете учешћа у предстојећем XXVII Међународном симпозијуму о модерним технологијама, образовању и стручној пракси у области геодезије и сродним областима, који се у њиховој организацији одржава 09. и 10. новембра 2017. године у Софији.

 Тематика

 1. Геодезија
 2. Фотограметрија
 3. Картографија
 4. Сателитске технологије
 5. Урбано и рурално планирање
 6. Катастар
 7. ГИС

 Све информације везано за Симпозијум могу се пронаћи на официјелном сајту  

 Саопштење   

Двадесето саветовање SQM2016 

У сарадњи са Савезом инжењера Црне Горе позивамо вас да узмете учешћа у раду Двадесетог саветовања SQM 2016.

Организатори Саветовања су Машински факултет Универзитета у Подгорици, Центар за квалитет, Друштво за квалитет Црне Горе, Центар за квалитет Крагујевац, Асоцијација за квалитет и стандардизацију Србије. 

Ово Саветовање ће пред научну и стручну јавност отворити следећа питања:

Рок за доставу радова је 15.07.2016. године. Саветовање се одржава од 20. до 22.09.2016. године у хотелу "Палма" у Тивту.

Све информације, везано за Саветовање, могу се добити од организатора на тел:+382/20/242-907 или +382/20/245-003, zdravkok@ac.me

Саопштење   

XIII Међународна конференција
"Одржавање и производни инжењеринг - КОДИП 2015"      

У сарадњи са Савезом инжењера Црне Горе позивамо вас да узмете учешћа у раду XIII Mеђународне конференције конференције КОДИП 2015 која се у организацији Савеза инжењера Црне Горе, Друштва одржавалаца средстава за рад Црне Горе и Машинског факултета Подгорица одржава се од 24. до 26. јуна 2015. године у хотелу "Словенска плажа" Будва.       

Тематске области:

У оквиру КОДИП-а биће одржан и Округли сто на тему: Стандарди, производне технологије и одржавање у функцији енергетске ефикасности.

Рок за пријаву радова је 15.03.2015. године а за слање комплетне верзије рада 10.05.2015. године.           

Све информације везано за Конференцију могу се добити контактирањем

 Други позив

Конференција "Careers for the Connected generation"

FEANI подржава организацију Конференције  "Careers for the Connected generation" која ће се одржати 11. септембра 2014. године у Хагу, Холандија.

Главни организатор Конференције је EIIL Европски институт за индустријски менаџмент.

Упркос рекордном нивоу незапослености младих, у борби да привуче талентоване младе дипломце, индустрија се суочава са бројним изазовима. Садашња генерација младих је више него раније генерације спремна да мења место свог боравка у потрази за запослењем које им одговара и каријером какву желе.

Конференција има за циљ да се истраже могућности и изазови услова који се непрекидно мењају за рани развој каријере, да омогући боље разумевање трендова, обезбеди основне информације које би биле од користи европској индустрији да привуче младе инжењере и стручњаке и да их задржи и да идентификује и дисеминује примере добре праксе у планирању каријере да би се привукли припадници младе генерације и омогућило се формирање будућих лидера.

Опширније   

Награда Њеног краљевског височанства краљице Елизабете за инжењерство

На позив Professor Sir William Wakeham FREng, председника групе задужене за номинације, велика нам је част и задовољство да вас информишемо да је отпочео цилус номинација за доделу Награде Њевог краљевског височанства краљице Елизабете за инжењерство.

Овом глобалном инжењерском наградом награђују се и промовишу инжењери који су остварили значајне иновације у инжењерству, а које су биле од користи за читаво човечанство.

Награда је установљена 2011. године, са амбицијом да буде најеминантнија интернационална награда за инжењерска достигнућа. Награда, у износу од милион фунти, додељена је од стране Њеног краљевског височанства краљице Елизабете, у јуну 2013. године, петорици инжењера који су имали највеће улоге у развоју интернета и World Wide Web.

Лорд Alec Broers FREng ће председавати жиријем коју ће сачињавати најеминентније личности из инжењерске заједнице. Домаћин доделе награде је Краљевска инжењерска академија у Лондону.

Номинације се врше преко wеб сајта и процес номинација ће бити затворен 14. јула 2014. године.

Званични сајт награде

SATEC форум о индустријској револуцији и интелигентној производњи   

На позив CMES (Chinese Mechanical Engineering Society) Кинеског друштва машинских инжењера користимо прилику да вас обавестимо о одржавању веома значајног догађаја у организацији Кинеске инжењерске академије, надлежних државних органа Кине, Кинеског друштва машинских инжењера и Америчког друштва машинских инжењера.

У Пекингу ће се 29. маја 2014. године одржати SATEC форум о индустријској револуцији и интелигентној производњи.

Са рапидним развојем светске економије и појавом технологија као што је роботика, интернет и др. производња постаје интелигентна. Глобални обрасци развоја производње су се измењали и значајно су унапређени. Амерички позив на ренесансу у производњи у први план ставља вештачку интелигенцију, роботику и дигиталну производњу, да би се промовисала напредна производња информација, уштеда енергије и нови високо вредни ресурси. Интелигентна производња је такође приоритет кинеске производње врхунске опреме. Она је назамењив избор када се ради о трансформацији и унапређењу производње у Кини.

Узимајући у обзир ово SATEC Форум о новој индустријској револуцији и интелигентној производњи ће установити платформу за комуникацију. Фокусирајући се на области индустријског интернета роботике и аутоматике и др., представници из Кине и САД ће дискутовати о новим технологијама и пословним моделима, поделити нове идеје и искуства везано за иновације у производњи и бавити се предвиђањем будућности интелигентне производње.

На Форуму ће са предавањима узети учешћа еминентни стручњаци из Кине и Сједињених Америчких Држава.

Програм Форума  

Званични сајт

Конференција у организацији CLAIU и  SEII  
са темом "Могућности запослења дипломираних инжењера - Визија за будућност"

У организацији CLAIU Европског инжењерског форума и SEII  Европског друштва инжењера и индустријалаца, партнерских организација FEANI, у Бриселу ће се 13. и 14. марта 2014. године одржати Конференција на тему: "Могућности запослења дипломираних инжењера - Визија за будућност".

Будући да се свет суочава са бројним изазовима везано за климатске промене, изворе енергије и сл. где ће у суочавању са истим кључну улогу имати управо инжењери, циљ Конференције је да се размотри да ли инжењери у Европи данас добијају адекватно образовање, да ли је њихово образовање у складу са очекивањима послодаваца, као и да се позабави будућим потребама за инжењерима свих нивоа образовања.

Детаљне информације о Конференцији

Програм Конференције

 

XII Међународна конференција КОДИП 2014     

У сарадњи са Савезом инжењера Црне Горе позивамо вас да узмете учешћа у раду XII Mеђународне конференције конференције КОДИП 2014 која се у организацији Савеза инжењера Црне Горе, Друштва одржавалаца средстава за рад Црне Горе и Машинског факултета Подгорица одржава се  у јуну 2014. године.

Тематске области:

У оквиру КОДИП-а биће одржан и Округли сто на тему: Производне технологије и одржавање у функцији одрживог развоја.

Рок за пријаву радова је 15.03.2014. године а за слање комплетне верзије рада 15.04.2014. године.

Конференција ће се одржати од 18. до 21. јуна 2014. године у хотелу "Словенска плажа" у Будви.

Све информације везано за Конференцију могу се добити контактирањем

Друга годишња конференција у организацији ASIIN  

У организацији ASIIN, немачке акредитационе агенције, у Штутгарту ће се 12. и 13. децембра 2013. године одржати Друга годишња конференција са главном темом "Повезивање унутрашњег и спољашњег осигурања квалитета на високошколским установама".

Високошколске установе се све више налазе у позицији да се презентују на националном и интернационалном нивоу. Да би се то што боље реализовало потребно је постићи транспарентност када је у питању квалитет њихових услуга и то према што већем броју заинтересованих страна уз минималне трошкове, првенствено кроз акредитацију њихових институција и образовних програма, али и кроз потврду квалитета образовних програма кроз процесе спољашње и унутрашње евалуације.

На Конференцији ће бити представљени ASIIN модели повезивања процедура унутрашњег и спољашњег осигурања квалитета.

Детаљније

Друга годишња конференција ENAEE - EUR ACE европска ознака квалитета за инжењерске образовне програме - утицај и перспективе  

У организацији ENAEE Европске мреже за акредитацију инжењерског образовања у Левену, Белгија ће се 16. и 17. септембра 2013. године одржати Друга годишња конференција ENAEE - EUR ACE европска ознака квалитета за инжењерске образовне програме - утицај и перспективе.

Конференција ће бити одржана заједно са конференцијом, која ће се одржати у организацији SEFI Европског друштва за инжењерско образовање, а на којој ће бити обележено 40 година од оснивања SEFI.

Током претходних седам година ENAEE је ауторизовао девет акредитационих агенција за доделу EUR ACE ознаке квалитета - преко 1200 програма је акредитовано. Још неколико агенција се налази у процесу ауторизације.

Главне теме Конференције:

Детаљније информације о Конференцији могу се наћи на званичном сајту Конференције

IV Међународни симпозијум "Нови хоризонти саобраћаја и комуникација 2013"  

У сарадњи са Саобраћајним факултетом Универзитета у Источном Сарајеву позивамо вас да узмете учешћа у раду IV Међународног симпозијума "Нови хоризонти саобраћаја и комуникација 2013", који ће се у њиховој организацији одржати у Добоју 22. и 23. новембра 2013. године.

Овај научни Симпозијум је само један у низу активности чији је циљ да промовише размену научних и стручних знања и искустава и изврши усаглашавање ставова из области саобраћаја и транспорта. Симпозијум се одржава под покровитељством Министарства саобраћаја и веза Републике Српске, Министарства науке и технологије Републике Српске, Министарства комуникација и транспорта Босне и Херцеговине и Министарства просвете и културе Републике Српске.

Тематске области Симпозијума:

Заинтересовани за учешће на Симпозијуму своје апстракте могу доставити организатору до 01. маја 2013. године, док је рок за предају комплетне верзије рада 15. јул 2013. године.

Све додатне информације могу се добити на тел +387/53/205-900 или путем мејла mailto:info@novihorizonti.rs.ba

Текст саопштења можете преузети овде

Званични сајт Симпозијума

XI Међународна конференција КОДИП 2013  

У сарадњи са Савезом инжењера Црне Горе позивамо вас да узмете учешћа у раду XI међународне конференције конференције КОДИП 2013 која се у организацији Савеза инжењера Црне Горе, Друштва одржавалаца средстава за рад Црне Горе и Машинског факултета Подгорица одржава од 16. до 19. јуна 2013. године.

Тематске области

У оквиру КОДИП-а биће одржан и Округли сто на тему Производне технологије и одржавање у функцији енергетске ефикасности.

Рок за пријаву радова је 15.03.2013. године а за слање комплетне верзије рада 15.04.2013. године.

Тачно место одржавања (Јадранска обала) ће бити наведено у другом саопштењу.

Све информације везано за скуп могу се добити контактирањем

Tunnels Fire and Safety Forum 2013

У Амстердаму се 9. и 10. априла 2013. године одржава Tunnels Fire and Safety Forum 2013 интерактивна међународна конференција везана за регулативу, најновије технологије, стандарде и процедуре када се ради о тунелима, као и о начине за обезбеђивање њихове сигурности.

Рад Конференције ће се одвијати у форми презентација, студија случаја, панел дискусија по следећим темама: Да ли је људско понашање кључни фактор када се ради о безбедности тунела од пожара, управљање безбедношћу од пожара у тунелима, људско понашање у тунелима и развој стратегија евакуације, процена ризика од пожара у тунелима, тунели изван мрежа аутопутева и ефикасни системи вентилације дима. 

Члан Организационог комитета Конференције је председник ДИТУР проф. др Милован Видаковић, док је др Барбара Видаковић позвана да узме учешћа у раду Конференције.

Официјелни сајт Конференције

Дани заштите од пожара и експлозије

Асоцијација заштите од пожара Немачке у марту 2013. год. организује међународно саветовање на универзитету Магдебург. Саветовање се одржава 21. и 22. марта 2013. године.

Председник ДИТУР - Друштва инжењера и техничара за управљање ризицима, проф. др Милован Видаковић ће у оквиру Саветовања 21. 03. 2013. године одржати предавање по позиву о пожару у манастиру Хиландар.

Позивају се сви заинтересовани за присуствовање Саветовању да се обрате ДИТУР ради организовања стручне групе.

Текст саопштења можете преузети овде

 

 А Global Work Life - what and where are the opportunities?"

У сарадњи са FEANI и данском националном инжењерском асоцијацијом IDA позивамо вас да узмете учешћа на Конференцији под називом "А Global Work Life - what and where are the opportunities?" која се у њиховој организацији одржава 28. јануара 2013. године у Копенхагену.

Предавања по позиву: проф Philip Brown, експерт на пољу корпоративних стратегија, проф Peter A. Victor YORK универзитет и Yves Doz професор стратешког менаџмента на INSEAD.

У поподневном делу своја искуства из праксе ће изнети чланови руководства глобалних компанија, пројект менаџери и запослени са искуством на глобалном нивоу.

Све информације везано за Конференцију могу се добити на официјелном сајту Конференције

 

21 Годишња конференција
"Вода - Изазов 21 века"

У сарадњи са FEANI и Инжењерском комором Малте - националном чланицом FEANI са Малте позивамо вас да узмете учешћа у раду 21. Годишње конференције "Вода - Изазов 21. века" која се у њиховој организацији одржава 09. маја 2012. године.

Циљ ове Конференције је да се анализира тренутни развој ситуације и изазови са којима се суочава сектор вода на националном и међународном нивоу. 

Велики пораст популације, урбанизација, повећана индустријска производња и климатске промене су само неки од многих фактора који отежавају проблем са водом. Управо из овог разлога израда одговарајућих стратегија за управљање водним ресурсима је од есенцијалног значаја. Од научника и инжењера се очекују да одмах дају одговарајућа решења како за садашњу ситуацију, тако и за будућност.

Тематика:

 • вода у индустријским процесима
 • вода и обновљива енергија
 • третман отпадних вода
 • најновија достигнућа када се ради о постројењима за реверзну осмозу и десалинизацију и др.

Продужени рок за подношење пријава радова је 08. март 2012. године, а од оних чији радови буду прихваћени се очекује да ће их презентовати на Конференцији.

Детаљне информације на сајту Коморе

Одржавање и производни инжењеринг "KODIP - 2012"  

У организацији Савеза инжењера Црне Горе, Друштва одржавалаца средстава за рад Црне Горе и Машинског факултета - Кооперативни тренинг центар, од 26. до 29. јуна 2012. године одржава се Међународна конференција "Одржавање и производни инжењеринг - KODIP -2012".

Тематске области скупа: 

Рок за пријаву радова је 15.3.2012. године.

Кореспонденција:

Проф. др Миодраг Булатовић на тел +382/67349-111, bulatovm@yahoo.com 
доц. др Милета Јањић тел +382/69453-876 ctc@ac.me 

Прво саопштење

 

SEFI Годишња конференција 2011   

SEFI - Европско друштво за инжењерско образовање од 27. до 30. септембра 2011. године одржава у Лисабону, Португалија. Годишњу конференцију са темом "Признавање инжењерских квалификација на глобалном нивоу, одрживост и мобилност", а све то у оквиру прве Светске инжењерске образовне недеље.

ТЕМАТИКА КОНФЕРЕНЦИЈЕ

Текст саопштења можете преузети овде

Званични сајт

 

CLAIU EU Конференција - "Образовање инжењера - интернационални модели"  

Конференција - "Образовање инжењера - интернационални модели"  у организацији CLAIU ће се одржати 11. и 12. фебруара 2011. године у Риму.

Конференција ће бити фокусирана на различите приступе образовању инжењера.

Главне теме Конференције:

Конференција намењена пре свега професионалним удружењима, акредитационим агенцијама, кадровима упосленим у ХР оделењима и индустрији се организује у сарадњи са Универзитетом Sapienza из Рима и са италијанском инжењерском асоцијацијом - Consiglio Nazionale degli Ingegneri.

Саопштење можете преузети овде

 

Конференција EYE  

ЕYЕ - Europena Young Engineers је мрежа која окупља младе инжењере и студенте факултета техничких наука са циљем њиховог бољег повезивања, размене знања и искуства, лакше мобилности и професионалног усавршавања.

Од 05. до 07. новембра 2010. године у Салерну, одржаће се Конференција ЕYЕ. Коорганизатор овогодишње конференције је ASME - Америчко удружење машинских инжењера у чијој организацији ће бити реализовани сви wорксхопови током Конференције.
Овај догађај ће окупити преко две стотине младих професионалаца, који су ангажовани у различитим секторима из 13 земаља Европске уније.

Wорксхопови ће бити фокусирани на следећу тематику:

У оквиру Конференције ће бити организована и панел дискусија на тему "Стандардизација у глобалним условима" у којој ће узети учешћа и представници тела која се на европском ниову баве стандардизацијом, као и представиници индустрије и инжењерских асоцијација.

Детаљније

 

  Светска инжењерска конвенција 2011 - WEC 2011

Светска инжењерска конвенција WEC 2011 одржаће се од 04. до 09. септембра 2011. године у Женеви, Швајцарска. Конвенција са тематским називом "Инжењери снага света - суочавање са глобалним енергетским изазовом", имаће свој фокус на питању енергије, највећег изазова 21. века.

Главне тематске целине WEC 2011 су:

Крајњи рок за подношење апстракта је 15. децембар 2010. године. Пријављени аутори ће бити обавештени о евентуалном прихватању пријаве до 31. јануара 2011. године, а финална верзија радова мора да буде достављена организатору до 31. марта 2011. године.

Званични сајт Конвенције

Текст другог саопштења можете преузети овде

 

Конференција "Климатске промене и вода - заједнички изазов"  

У сарадњи са EUREAU - Европском федерацијом националних асоцијација испоручилаца пијаће воде и услуга канализације, позивамо вас да узмете учешћа у раду Конференције под називом "Климатске промене и вода - заједнички изазов", која се у њиховој организацији одржава 14. октобра 2010. године у Бриселу.

Како су водни ресурси, оно на чему се климатске промене прво одражавају, може се очекивати да ће феномени суше и поплава постати све чешћи. Недавни догађаји на територији Европе су указали на неке од проблема, када се ради о инфраструктури и сервисним услугама у домену снабдевања пијаћом водом и канализације и неопхподност њиховог разматрања.

Програм Конференције

 

13 Међународна конференција APM-ATS 2011

У оквиру сарадње са Француском инжењерском асоцијацијом CNISF позивамо вас да узмете учешћа у раду 13. Међународне конференције APM-ATS 2011 под слоганом "Од јавног транспорта до потпуно аутоматизованог урбаног масовног транспорта".

Конференција се одржава у Паризу од 22. до 26. маја 2011. године. После међународних скупова одржаних у Орланду 2005. године, Бечу 2007. године и Атланти 2009. године Париска Конференција ће бити још једно окупљање свих оних који су професионално ангажовани у развоју потпуно аутоматизованих превозних средстава и урбаних транспортних система. Биће то прилика да се бројни истраживачи, произвођачи, консултанти, урбани планери и пројектанти окупе и размене своја искуства.

Рок за пријаву радова је 15. јул.

Детаљније

Официјелни сајт Конференције  

 

TransNav 2011
9 Међународни симпозијум   

У оквиру сарадње са инжењерским организацијама европских земаља, Савез инжењера и техничара Србије је обавештен о организацији скупа TransNav`2011 и позива све заинтересоване чланове да узму учешћа у његовом раду.

Организатори скупа су Факултет за навигацију, Поморски универзитет из Гдиње и Наутички институт.

TransNav`2011, 9 Међународни симпозијум о "Поморској навигацији и сигурности поморског транспорта" ће се одржати од 15. до 17. јуна 2011. године у Гдињи у Пољској.

Рок за пријаву радова 01. октобар 2010. године.

Детаљније

 

Стручно- научна
VIII конференција одржавања "COD -2010"  

У оквиру сарадње са Савезом инжењера Црне Горе, позивамо заинтересоване чланове СИТС да узму учешћа у раду Стручно - научне VIII конференције одржавања "COD -2010".

Организатори Конференције су Савез инжењера Црне Горе, Друштво одржавалаца средстава за рад Црне Горе и Центар за квалитет Машинског факултета у Подгорици.

Овогодишњи КОД -2010 ће се пре свега бавити осветљавањем значаја и улоге одржавања у одрживом развоју- третман отпада и заштита животне средине.

Тематске области скупа :

Конференција се одржава од 23. до 25. јуна 2010. године у хотелу OLYMPIC , Улцињ.

Текст саопштења можете преузети овде

 

Светска инжењерска конвенција 2011 - WEC 2011

У септембру 2011. године Женева ће бити главно стециште инжењера из целог света. Светска инжењерска конвенција ће окупити преко 2000 стручњака, с циљем размене знања и искустава и да би разматрали један од највећих изазова 21 века: Проблем енергије.

Тема Конвенције је "Инжењери снага света- Суочавање са глобалним енергетским изазовом".

На који начин може да се обезбеди довољна количина енергије за целу планету? Како могу, да се на праведан начин, задовоље потребе целокупне популације за енергијом? На који начин могу да се спрече сукоби око енергије? Ово су само нека од питања која ће бити разматрана на Светској инжењерској конвенцији 2011.

WEC 2011. се одржава у Женеви од 04. до 09. септембра 2011. године, у Међународном конгресном центру. Организација Конвенције је од стране WFEO - Светске федерације инжењерских организација поверена Швајцарској инжењерског организацији, а међународни партнери су UNESCO И FEANI.

Детаљније

Прво саопштење * Официјелни сајт

 

  47 IFLA Светски конгрес Међународне федерације пејзажних архитеката  

47 IFLA Светски конгрес, у организацији Међународне федерације пејзажних архитеката и Кинеског удружења за пејзажну архитектуру, биће одржан од 28. до 30. маја 2010. године у Suzhoy, Кина.

Тема овогодишњег Конгреса је "Хармонија и просперитет - Традиционално наслеђе и одрживи развој".

Рад Конгреса ће се фокусирати на проблематику неговања и заштите традиционалних природних и културних вредности. Покушаће да да одговор како направити баланс између традиције и развоја у савременом друштву, у контексту рапидне глобализације и урбанизације.

Детаљније 

 

Шести Средњоевропски конгрес о бетонском инжењерству

Задовољство нам је, да на позив председника Организационог комитета Шестог Средњоевроског конгреса о бетонском инжењерству г-дина Властимила Сруме, позовемо заинтересоване чланове СИТС да узму учешћа у раду Конгреса.

Конгрес се одржава у Чешкој, у Маријанским Лазнама од 30. септембра до 01. октобра 2010. године. Рок за подношење апстракта је 25. март, а коначних верзија радова 31. јул 2010. године. Званични језик конгреса је енглески.

Обавештење са тематиком Конгреса

Програм Конгреса

 

EUR ACE SPREAD пројекат
Конференција  

1. марта 2010. године у Истанбулу се одржава конференција посвећена пројекту EUR ACE SPREAD, чији је један од носилаца и FEANI.

Уз супервизију Европске мреже за акредитацију инжењерског образовања ENAEE, шест агенција за акредитацију у Француској, Немачкој, Ирској, Португалији, Русији и Уједињеном Краљевству врши акредитацију образовних програма првог и другог циклуса, у складу са EUR ACE стандардима. Целокупни пројекти израде стандарда и њихове имплементације су подржани и финансирани од стране Европске уније.

EUR ACE SPREAD пројекат има за циљ да имплементацију EUR ACE система акредитације прошири и на друге земље које припадају Европском високог образовном простору. Тренутни напори су усмерени ка примени овога система акредитације у Италији, Швајцарској, Литванији и Румунији.

Цео пројекат је осмишљен тако, да у земљама где већ постоје тела која се баве акредитацијом инжењерским програма, тим агенцијама буде пружена помоћ у усаглашавању стандарда за акредитацију са EUR ACE стандардима, а у земљама где не постоје, да се помогне формирање акредитационих агенција.

Конференција, која ће се одржати у Истанбулу, омогућиће свим заинтересованим из области високог образовања, представницима владиних организација  и другим да се упознају са самим стандардима, начином акредитације и будућим правцима развоја система акредитације.

Детаљније   
О пројекту

 

Светски инжењерски конгрес
Инжењерство 2010 - Buenos Aries

У организацији Агрентинског савеза инжењерских асоцијација и Аргентинског центра за инжењере, а у сарадњи са WFEO - Светском федерацијом инжењерских асоцијација, у Аргентини се, у Buenos Ariesu, се од 17. до 20. октобра 2010. године одржава Светски конгрес: Инжењерство 2010 - Аргентина са темом "Технологија, иновације и производња за одрживи развој".

Конгрес ће бити изванредна прилика за размену искустава, учвршћивање веза и успостављање сарадње између инжењера из целог света. Конгресу ће присуствовати око 5000 представника инжењерских асоцијација, консултантских група, производног сектора, научних и истраживачких институција и представника органа управљања, који ће разматрати улогу и значај коју инжењери и њихова активност имају и допринос који дају друштву.

Позив за пријаву радова
Детаљније

 

Конгрес
Енергетско инжењерство у глобалним условима    

Међународни Конгрес: Енергетско инжењерство у глобалним условима ће се одржати у Краснојарску, Руска Федерација у периоду од 10. до 20. јуна 2010. године.

Организатори су Међународни и Руски савез научно техничких асоцијација заједно са Сибирским универзитетом, а уз помоћ Владе Руске Федерације и Административне управе Краснојарске области. Светска федерација инжењерских организација WFEO и Европска федерација националних инжењерских удружења - FEANI ће узети учешћа у реализацији и раду Конгреса.

Конгрес обухвата рад у форми округлих столова и по секцијама.

  Прелиминарни програм Конгреса Енергетско инжењерство у глобалним условима
(Краснојарск, јун 2010)

1. Међународна конференција: Енергетски ефикасне и еколошки сигурне технологије у 21 веку

Секције
1.1.Хидроенергетско инжењерство и електроенергетско инжењерство
1.2. Инжењерство топлотне енергије
1.3. Нуклеарно енергетско инжењерство
1.4. Обновљиви и алтернативни извори енергије 

2. Конференција: Савремени проблеми у потрошњи енергије 
 
Секције
2.1. Место Русије на светском енергетском тржишту
2.2. Проблеми са развојем енергетских ресурса и сарадња међу индустријским гранама у њиховом решавању
2.3. Проблеми енергетске ефикасности у металургији и рударству

3. Међународна конференција: Енергетски извори наше планете (истраживање, развој енергетског снабдевања, међународна сарадња у решавању проблема обезбеђивања енергије)

4. Научно стручна конференција: Проблеми производње, припреме и транспорта енергетских извора на велика растојања

5. Научно стручна конференција: Енергетска ефикасност система за снабдевање мегалополиса

6. Округли сто: Енергетско инжењерство и проблеми сигурности, одрживи развој: системски приступ

7. Округли сто: Феномен светске кризе и проблеми енергетског инжењерства (економски и друштвени аспекти)

8. Четврта Конференција: Сигурност и постојаност техничког система у енергетском инжењерству

9. Wорксхоп: Хидродинамика великих брзина и компјутерско моделитрање

За сва организациона питања и друге додатне информације можете се обратити Извршном одбору УСЕА – 17 Куровои пер. Мосцоw. Телефони: секретар (495) 695-16-07, 695-16-09 (сектор за организациона питања), 695-16-31 (сектор за научни рад и образовање) 695-16-18 (сектор за међународну сарадњу).

 

Регионална Балканска конференција
младих професионалаца из сектора вода  

У организацији Института за водопривреду "Јарослав Черни" и ЈКП "Београдски водовод и канализација" а под покровитељством Интернационалне асоцијације за воде IWA у Београду се 29. и 30. априла 2010. године одржава Регионална Балканска конференција младих професионалаца из сектора вода.

Млади професионалци у сектору вода су кључ успеха у овој индустрији. Нјихов развој у довољном броју за садашње и будуће потребе неопходан је за стабилан развој послова у области вода. Пошто је вода један од основних ресурса на којима се заснива опстанак човечанства, пажљивим развојем ових кадрова остварује се вишеструка корист за друштво у целини.

Прво саопштење можете преузети овде

 

Примена алтернативних извора енергије -  могућност или потреба?

У организацији WFEO - Светске федерације инжењерских удружења, а уз сарадњу са Кувајтским друштвом инжењера од 1. до 6 новембра 2009. године у Кувајту се одржава WFEO Конгреса са темом "Примена алтернативних извора енергије - могућност или потреба".

Овај конгрес представља изванредну могућност да се у оквиру светске техничке заједнице започне комуникација на тему будућих технологија у области енергије.

Детаљније

 

Више инжењера за Европу - Изазови, поља активности, стратегија  

У организацији EUREL(Конвенције националних удружења електро инжењера Европе), FEANI - Европске федерације националних инжењерских удружења, VDE (Асоцијације за електронику, електронске и информационе технологије) и VDI Удружења немачких инжењера у Бриселу ће се 14. октобра 2009. године одржати "Вече европских инжењера" са темом "Више инжењера за Европу - Изазови, поља активности, стратегија".

Снага Европе на пољу иновација, њене позиције на пољу технике и просперитет увелико зависе од инжењера. Међутим велики број компанија, које се баве истраживачким радом, већ сада се суочава са мањком техничких талената. Као резултат демографских трендова у Европи очекује се да ће недостатак инжењерског кадра бити још израженији.

С друге стране осмишљен и активан приступ на пољу образовања и одређивања смерница технолошког развоја, може у многоме да допринесе повећању интересовања младих људи за студије на техничким факултетима, а све то да утиче да Европа постане економски најкомпетитивнији регион у свету.

Стога ће дискусије на "Вечери европских инжењера" бити фокусиране на идеје, стратегију и решења која би могла да подрже политику, која води превазилажењу овог проблема.  

Детаљније

 

  Други симпозијум о
хемији и животној средини

У оквиру сарадње са другим инжењерским организацијама, имамо задовољство да вас позовемо да узмете учешћа у раду Другог симпозијума о хемији и животној средини, који се у организацији Хемијског друштва Црне Горе одржава у Бару од 16. до 19. септембра 2009. године.

Рок за подношење пријава радова је 5. јул 2009. године.

Све релевантне информације о овом скупу могу се добити на сајту Хемијског друштва Црне Горе http://www.hdcg.co.me/sce_2/

KOD 2009   

Задовољство нам је, да на позив Савеза инжењера Црне Горе, а у оквиру сарадње наше две организације, позовемо све заинтересоване чланове Савеза инжењера и техничара Србије да узму учешћа у раду КОD 2009.

Конференција одржавања - KOD 2009, у организацији Друштва одржавалаца средстава за рад Црне Горе, Центра за квалитет Машинског факултета у Подгорици и Савеза инжењера Црне Горе, биће одржана од 24. до 26. јуна 2009. године у Бару. Тема овогодишње конференције је "Одржавање у функцији енергетске ефикасности".

Тематске области скупа:

Детаљније

 

EUROCORR 2009

EUROCORR 2009, Европски конгрес о корозији, одржава се од 6. до 10. септембра 2009. године у Ници, у Француској.

Учесници из целог света ће имати прилику да на Конгресу размене искуства и буду упознати са најновијим достигнућима у области корозије и заштите од корозије.

Детаљније информације везано за начин пријаве и програм Конгреса можете преузети овде

 

  ICOMES 2009  

Америчко друштво машинских инжењера ASME и Кинеско друштво машинских инжењера CMES, као организатори и домаћини овогодишњег скупа ICOMES 2009, позвали су руководство Савеза инжењера и техничара Србије, да присуствује овом скупу.

Овај Конгрес удружења машинских инжењера ће се одржати у Пекингу, 19. и 20 октобра 2009. године. Скуп представља јединствену прилику за узајамни сусрет и размену искустава, као и сусрете учесника скупа са лидерима из области индустрије, образовања, представницима невладиних организација и званичних органа из Кине, ради успостављања даље сарадње.

Детаљније информације о скупу

   REACH Conference 2009

REACH је нови пропис који је донела Европска комисија у вези са хемијским супстанцама и њиховим безбедним коришћењем. Пропис је на снази од 1. јуна 2007. године и замењује око 40 закона и прописа који су били на снази у овој области.

REACH реформом се успоставља интегрисани систем за регистрацију, евалуацију и ауторизацију хемикалија.

У организацији Екотоксиколошког центра из Братиславе, Словачка, од 25. до 26. јуна 2009. године, у Братислави се одржава трећа по реду REACH Конференција. Пријава заинтересованих учесника се врши до 19. јуна 2009. године.

REACH Конференција представља јединствену могућност да се окупе представници свих заинтересованих страна како из индустрије, тако и експерти из ове области и представници надлежних институција. Конференција се одржава у периоду потпуне имплементације REACH легислативе.

Рад Конференције ће се одвијати у пленарним седницама, на којима ће се разматрати најновији трендови и активности, практична искуства, али и путеви даље импементације у индустрији.

Биће органозоване и панел дискусије између експерата и учесника скупа.

Детаљније информације можете преузети овде

 

Стручно научна
VI Конференција одржавања
"KOD - 2008"

Савез инжењера Србије обавештава своје заинтересоване чланове да Савез инжењера Црне Горе, Центар за квалитет Машинског факултета Подгорица и Друштво одржавалаца средстава за рад Црне Горе организују VI конференцију одржавања "KOD - 2008" са међународним учешћем.

Тема овогодишње Конференције је "Инжењерство у функцији успјешности процеса одржавања".

Тематске области скупа:

Конференција се одржава од 10. до 13. јуна 2008. године у хотелу "Палма" у Тивту.

Прво саопштење можете преузети овде

 

XX Конгрес хемичара и технолога Македоније и
 V Конгрес металурга Македоније

У оквиру међународне сарадње, Савезу инжењера Србије и његовим члановима упућен је позив од стране организатора XX Конгреса хемичара и технолога Македоније и В Конгреса металурга Македоније, Савеза металурга Македоније, за учешће на истим.

Конгреси ће бити одржани од 17. до 20. септембра 2008. године у Охриду. Овим путем обавештавамо све заинтересоване чланове Савеза, да је крајњи рок за пријаву радова и достављање апстраката 31. март 2008. године.

Детаљније информације везано за тематику Конгреса и начин пријављивања можете наћи на http://www.bisongress08.org.mk/

Текст првог саопштења можете преузети овде

 

Конференција о европској професионалној картици - олакшавање мобилности инжењера - ENGCARD пројекат

У организацији FEANI - Европске федерације националних инжењерских удружења иEUROCARDES, у Бриселу се, 1. априла 2008. године, одржава Конференција о европској професионалној картици  - ENG CARDпројекту.

На Конференцији ће бити размотрен концепт Европске професионалне картице, као фасилитатора европских интеграција и допринос реализацији Лисабонске стратегије. Уз помоћ представника струковних организација, које заступају припаднике других професија, као што су новинари, правници и медицинско особље, биће размотрене и могућности примене овог концепта на друге професије.

Уз учешће представнике Комисије Европске уније, која је својим грантом, подржала израду студије изводљивости и тиме дала легалну позадину целом пројекту, као и председника сродних организација, након анализе резултата студије изводљивости, размотриће се и даље активности, које ће омогућити да се приступи практичној реализацији овог пројекта. 
 
 
СИТС • Савез инжењера и техничара Србије • Кнеза Милоша 7, 11000 Београд, Србија • Телефон: 011/3230-067 • емаил:office@sits.rs