Ћирилица  ·  Latinica  ·  English

Конференција и изложба "Проф. др Вујица Јевђевић хидролог светског гласа"

У организацији Савеза инжењера и техничара Србије и Удружења инжењера Полимља, у четвртак 16. децембра 2021. године, биће одржана Конференција са међународним учешћем "Проф. др Вујица Јевђевић, хидролог светског гласа".

Суорганизатори Конференције су Грађевински факултет Универзитета у Београду, Факултет техничких наука Универзитета у Новом Саду, Институт за водопривреду "Јарослав Черни", Инжењерска академија Србије и Инжењерска комора Србије.

Конференција и изложба се одржавају под покровитељством Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије, Министарства културе и информисања Републике Србије и Општине Прибој.

Конференција „Проф. др Вујица Јевђевић хидролог светског гласа“ има за циљ да осветли лик и дело проф. Вујице Јевђeвића.

Проф. др Вујица Јевђевић је једно од најзначајнијих имeна српске хидрологије и научник светског гласа. Рођен у Прибоју, школовао се у Београду, а титулу доктора грађевинских наука добио је од  Српске академије наука 1955. године. Радио је на планирању хидроенергетских система и стратешким решењима свих већих хидроенергетских објеката у Југославији. На Грађевинском факултету у Беoграду предавао је предмете „Хидрологија” и „Коришћење водних снага”. Први је директор Института «Јарослав Черни» и имао је значајну улогу у његовом оснивању. Велики део свог радног и животног века провео је у САД, радећи као професор на Грађевинском факултету Универзитета државе Колорадо и као професор, истраживач и директор Водопривредног института на Универзитету „Џорџ Вашингтон”.

Тематика Конференције обухвата научни допринос Вујице Јевђевића читавом низу наука о водама почев од хидрологије и хидраулике, па до низа примењених грана као што су хидротехничке грађевине, хидроенергетика, водопривреда, заштита вода, уређење водотокова.
Посебна пажња биће посвећена његовом доприносу на развоју и увoђењу стохастичких метода у хидролошким анализама и њиховој примени у водопривреди, а биће размотрена и његова улога у развоју примењене хидраулике и хидрауличких лабораторијских модела. Јевђевић је дао значајан допринос развоју научних инстутуција у нашој земљи, као и унапређењу наставе хидрологије и образовању грађевинских инжењера хидротехничког усмерења, те је планиран осврт и на тај сегмент његовог деловања.

Учешће на Конференцији са радовима, су поред еминентних стручњака из земље, узели и колеге и докторанти проф. Јевђевића из Сједињених Америчких Држава, Италије и Данске

Истог дана ће, у сарадњи са Завичајним музејом Прибој, у Музеју бити отворена и изложба посвећена лику и делу проф. Јевђевића.

Аутор изложбе је Оливера Ћосовић.

САОПШТЕЊЕ

Спонзори  

Одржавање Конференције и Изложбе помогли су  

 

 

 ЕЛЕКТРОМРЕЖА СРБИЈЕ ЕМС АД

 

 ЕХТИНГ ДОО 

 

 ХИДРОПРОЈЕКАТ САОБРАЋАЈ АД

 

 

ВОЛИМ ДОБРО У ЉУДИМА

 

 DM GOJAK IRRIS DOO ПРИЈЕПОЉЕ

 

 ГП "РАД ЛАБУД" ПРИЈЕПОЉЕ

ЈОНОВИЋ ГРАДЊА ЗГР ПРИЈЕПОЉЕ

ПРОЈЕКТ ИЗГРАДЊА ПЛУС,  ПРИЈЕПОЉЕ

 

 

 

 

     
     

 
 
 
СИТС • Савез инжењера и техничара Србије • Кнеза Милоша 7, 11000 Београд, Србија • Телефон: 011/3230-067 • емаил:office@sits.rs