Ћирилица  ·  Latinica  ·  English

Међународна сарадња

Посета проф. др Христина Спасевске председнице Инжењерске институције Македоније СИТС-у 

Професор др Христина Спасевска, председница Инжењерске институције Македоније, је у четвртак 21. марта 2019. године била у радној посети Савезу инжењера и техничара Србије. Проф. Спасевску су примили генерални секретар СИТС проф. др Часлав Лачњевац и председник СИТС др Игор Марић.

Разговарано је о досадашњој сарадњи две инжењерске асоцијације, као и о даљим модалитетима сарадње. 

Професор Спасевска је упознала руководство СИТС са плановима за обележавање јубилеја 100 година постојања ИМИ 2020. године. Разговарано је и о активностима две асоцијације у оквиру FEANI, као и о искуствима које ИМИ има у сарадњи са BEST Европским бордом студената техничких наука и EYE асоцијацијом Европски млади инжењери, чији је ИМИ чланица, а СИТС тек намерава да се учлани.

Са задовољством је констатовано да између две асоцијације постоји велико разумевање и успешна сарадња.  Договорено је да се у наредном периоду иста интензивира када се ради о организацији научних скупова, конференција, конгреса.   

Информација о обележавању јубилеја СИТС у часопису Савеза инжењерских друштава Марибора 

Задовољство нам је да Вас обавестимо да је у последњем броју GLASILO ZVEZE INŽENIRSKIH DRUŠTEV MARIBOR објављен пригодан текст о обележавању великог јубилеја 150 година Савеза инжењера и техничара Србије.

Аутор текста је проф. др Карл Готлих председник Националног комитета FEANI Словеније. Професор Готлих је у име инжењерских асоцијација Словеније присуствовао обележавању јубилеја СИТС.

Гласило  

Председник СИТС др Игор Марић
присуствовао додели Инжењерског прстена

На позив председнице Инжењерске институције Македоније проф. др Христине Спасевске, др Игор Марић председник Савеза инжењера и техничара Србије, је у име Савеза, присуствовао додели Инжењерског прстена најуспешнијим студентима техничких факултета у Македонији. Традиција доделе Инжењерског прстена дуга је 15 година и до сада је додељено 149 ових признања најбољим студентима. 

Ове године изабрано је 9 добитника овог престижног признања са пет најбоље рангираних инжењерских факултета у Македонији.

Прстен је добитницима доделио председник Македоније г-дин Ђорђе Иванов. Додела Инжењерског прстена је, у организацији Инжењерске инстуције Македоније, обављена у Охриду, у Председничкој вили 22. јуна 2018. године. 

Овогодишњој додели Инжењерског прстена посвећен је и посебан број часописа Инжењерске институције Македоније "Инжењерство" у коме је значајно место дато и посети македонске делегације на челу са проф. др Христином Спасевском обележавању Јубилеја 150 година Савеза инжењера и техничара Србије.

 

Посета делегације ФНТС Савезу инжењера и техничара Србије

Осмочлана делегације Федерације научно техничких савеза Бугарске - ФНТС, на челу са потпредседником проф. др Ivan Yatchev,  ће у периоду од 17. до 19. јула 2011. године боравити у Београду. Том приликом ће се чланови делегације сусрести са представницима руководства Савеза инжењера и техничара Србије, да би размотрили теме од заједничког интереса и могућности интензивније сарадње двеју асоцијација.

У оквиру радног дела посете биће размотрена питања везана за систем високошколског образовања у области инжењерских струка, као и професионалног усавршавања инжењера у две земље, као и питања из делокуруга заједничких активности у оквиру Европске федерације националних инжењерских удружења, пре свега доделa EUR ING титуле и увођењe професионалне картице за инжењере.

Овом приликом ће за уважене госте из Бугарске бити уприличена и посета музеју "Никола Тесла"

САРАДЊА СА СТРАНИМ ПАРТНЕРИМА И ПРОФЕСИОНАЛНИМ УДРУЖЕЊИМА

ПРВИ КОНГРЕС ИНЖЕЊЕРА СРБИЈЕ
МЕЂУНАРОДНА САРАДЊА

Обележавање јубилеја 140 година Савеза и одржавање Првог конгреса инжењера Србије својим присуством су увеличали и бројни страни гости, представници инжењерских организација, са којима Савез има развијену међународну сарадњу. Нјихов боравак у Београду је био и прилика да чланови руководства Савеза, на челу са господином Стеваном Шамшаловићем  председником и господином Браниславом Вујиновићем, генералним секретаром, обаве разговоре са страним гостима, размене искуства и договоре наредне облике узајамне сарадње.

Савез и FEANI – Гостовање г-дина Philippe Wauters-a, генералног секретара FEANI-а , на првом Конгресу инжењера Србије и његова презентација активности FEANI-а, присутним делегатима и гостима, била је и јединствена могућности да се исти  упознају са текућим активностима, на којима је организација ангажована и напредовањем пројеката у које је укључена.

Г-дин Wauters је, у свом излагању, упознао присутне са начином доделе EURING титуле (титуле европски инжењер), по којој је FEANI препознатљив у целом свету и коју је до сада добило преко 30.000 инжењера у Европи, од чега највећи број у Великој Британији, Немачкој и Француској. EUR ING титула као проверена гаранција компетентности, омогућава инжењерима носиоцима, предности при аплицирању за одговорна радна места и међународне пројекте. У том смислу FEANI води и FEANI Регистар, базу података, која је доступна бројним послодавцима и органима управљања широм Европе, а где се налазе подаци о свим регистрованим EUR ING инжењерима, што представља транспарентан начин провере њихове компетентности.

Поред ове базе података, г-дин Wauters је у својој презентацији истакао и значај FEANI INDEX-а, листе високошколских институција и програма који се реализују у њима , а који су прошли систем контроле и провере од стране FEANI-а и као такви задовољили критеријуме за уврштавање у INDEX. FEANI INDEX у будућности додатно добија на значају, јер постаје јединствена база података свих програма, који ће бити акредитовани од стране European Network for Accreditation of Engineering Education, у складу са EUR ACE стандардима, а као део реализације истоименог пројекта, који је подржан и финансиран од стране Комисије Европске уније, као њене најважније извршне институције.

FEANI као један од иницијатора овога пројекта и организација која је носилац већег дела активности везано за исти, додатне могућности инжењерима Европе ће пружити кроз реализацију још једног јако значајног пројекта ENG CARD – инжењерска картица . Пројекат је базиран на директиви 2005/36 која предвиђа “увођење, на европском нивоу, од стране професионалних организација, картица које ће олакшати мобилност сваког професионалца и посебно убрзати размену информација између земље боравка и његове земље порекла, овакве картице требају да пруже могућност праћења каријере сваког професионалца, која се реализује у више земаља”. 

ENG CARD пројекат је такође финансиран од стране Комисије Европске уније чиме је добио своју легалну позадину, а докуменат тј. картица који се буде на основу њега издавао, биће обавезујући за све администрације у Европи. Оно што је важно истаћи јесте да ће картица бити доступна свим припадницима инжењерске популације, а не само онима који имају статус консултанта са лиценцама одобреним од стране администрација на националном нивоу и чији проценат чини око 5% од укупне инжењерске популације у Европи.

У разговору са руководством савеза г-дин Wauters је упознат са активностима које Савез спроводи, везано за пријављивање наших факултета и високообразовних програма за уврштавање у FEANI INDEX , што је и предуслов да наши инжењери аплицирају за EUR ING титулу. Према начину устројства FEANI-а, свака апликација, како факултета тако и инжењера појединаца из наше земље, може да се обави искључиво посредством Савеза као националне чланице FEANI-а из Србије. У том смислу Савез је предузео бројне мере, од формирања своје Националне комисије за мониторинг, која посредује у провери свих пријава, преко успостављања комуникације са техничким факултетима у земљи, ради припреме потребне документације за њихово пријављивање, до бројних мера на упознавању шире јавности са значајем целог подухвата.

Са господином Wauters-ом је разговарано и о другој области активности FEANI-а тј. о континураном професионалном усавршавању, као и о предстојећем заседању Генералне скупштине FEANI-а, које ће се одржати у октобру 2008. у Букурешту.

Г-дин Wauters је изразио своје задовољство начином на који је организован Конгрес, великим одзивом инжењера и испољеним интересовањем, као и сарадњом Савеза са FEANI-ем и обећао даљу подршку Савезу у напорима које спроводи да високообразовне институције са ових простора и инжењерски кадар из Србије постану препознатљивији и признатији у целој Европи.

Савез инжењера у техничара Србије примљен у пуноправно чланство FEANI-а

Савез инжењера и техничара Србије је на последњем заседању Генералне скупштине FEANI-а (http://www.feani.org/ ), одржаном у Прагу 29. септембра 2006. године, примљен у чланство организације у статусу националне чланице из Србије.

FEANI – Европска федерација националних инжењерских удружења је водећа инжењерска асоцијација у Европи и званични репрезент инжењерске професије у Европској Унији.
Седиште организације се налази у Бриселу и у њеном саставу су националне чланице из 31 европске земље. Оне представљају више од 350 инжењерских удружења, организованих на националном нивоу и заступају интересе преко 3,5 милиона инжењера у Европи.

У складу са Статутом ове организације, из сваке земље долази само једна национална чланица FEANI-а, као представник инжењерских организација те земље.

FEANI је члан оснивач Светске федерације инжењерских удружења – WFEO и сарађује са многим другим организацијама које се баве техничко-технолошким питањима и образовањем инжењера. Организација има консултативни статус у UNESCO, UNIDO и при Савету Европе.

Главни циљеви ове организације су:

Формиран Национални комитет FEANI-а за Србију

У складу са новим статусом Савеза инжењера и техничара Србије, као националне чланице FEANI-а из Србије и захтевима који се намећу везано за даљу сарадњу СИТС-а и FEANI-а и учествовање СИТС-а у пројектима које координира FEANI, формиран је Национални комитет FEANI-а за Србију и одређени представници наше организације у радним телима те организације.
Председник FEANI Националног комитета за Србију: проф. др Часлав Лачњевац
Генерални секретар FEANI Националног комитета за Србију: мр Бранислав Вујиновић

Председник Националне комисије за мониторинг: проф. др. Казимир Куриј
Представници СИТС-а у Генералној скупштини FEANI-а: проф. др Часлав Лачњевац, др Игор Марић
Организације чланице Националног комитета за Србију:

Годишњи пословни скуп FEANI

Годишњи пословни скуп FEANI, у оквири кога ће се одржати заседање Генералне скупштине Асоцијације, одржаће се у Софији, Бугарска од 29.09.2010. од 02.10.2010. године.

У оквиру годишњег пословног скупа биће одржани и wорксхоп посвећени пилот пројекту Професионална картица, као и ставовима организације везано за Образовање и Енергију.

Значајна пажња биће посвећена и пројектима у којима је FEANI ангажован попут пројекта "Више инжењера за Европу" и пројекта "Рангирање универзитета", функционисању ENAEE - Европске мреже за акредитацију инжењерских програма, као и организацији WEC 2011- Светске инжењерске конвенције која се одржава у Женеви, Швајцарска.

Скупу ће присуствовати представници инжењерских организација националних чланица из 31 државе, као и представници провизорних и придружених чланова, као и организација са којима FEANI има потписан меморандум о сарадњи ЕYЕ, BEST.

Савез инжењера и техничара Србије ће на годишњем пословном скупу FEANI представљати председник СИТС, проф. др Часлав Лачњевац.

КОМИСИЈЕ FEANI-а

У циљу реализације основних циљева организације, FEANI покреће и партиципира у разним међународним пројектима финансираним од стране Европске Уније. У оквиру FEANI-а раде две комисије које су формиране ради лакше реализације циљева ове организације и које дају свој допринос и помажу Извршном одбору организације у дефинисању политике исте и планирању наредних активности. То су:

ЦПДЦ - Комисија за континуирани професионални развој-професионално усавршавање , која примењује политику FEANI-а на пољу континуираног професионалног усавршавања, и напредовања инжењера, што је једно од поља од највећег значаја за инжењерску професију.

ЕМЦ-Европска комисија за мониторинг - Тело FEANI-а које је, на европском нивоу, одговорно за садржај FEANI INDEX-а, листе институција високог образовања за инжењере у земљама чланицама и њихових курсева који су признати од стране FEANI, као и за додељивање титуле EUR ING. EUR ING титула, која се појединцима додељује од стране FEANI-а, осмишљена је као гаранција компетентности инжењера у циљу олакшавања њиховог кретања и бављења професијом у земљама које су чланице FEANI-а, али и изван њих. За EUR ING титулу може аплицирати појединац који је члан инжењерске асоцијације, која је репрезентована у FEANI-у преко Националних чланица. Апликације се подносе искључиво Националним чланицама.

У оквиру редовних активности, у Паризу је, 15. јануара 2007. године, одржан састанак ЦПД Комисије (Цоммиттее он Цонтинуинг Профессионал Девелопмент), коме је присуствовала и госпођа доц др. Загорка Госпавић, представник СИТС-а у тој Комисији.

Члановима Комисије су презентоване активности СИТС и његових чланица на пољу професионалног усавршавања инжењера и разматране су могућности укључивања наше организације у пројекте који се одвијају под надзором ове Комисије.

Писмо честитка председника FEANI-г-дина Willi Fuchs

Поводом обележавања јубулеја 140 година Савеза и инжењерских организација Србије председник FEANI, г-дин Willi Fuchs је послао честитку руководству Савеза.

COPISEE - Стална конференција инжењера југоисточне Европе

Стална конференција инжењера Југоисточне Европе основана је као организација која повезује националне савезе инжењера земаља Југоисточне Европе 1971. год.
Главни циљ ове организације је да помаже и олакшава размену искустава између инжењера земаља  чланица везано за научно-техничке проблеме од заједничког интереса, да би се дошло до решења која  ће допринети развоју технологије и просперитету тих земаља.
Поред инжењерских организација из Бугарске, Грчке, Кипра, Румуније и Турске, активно учешће у раду COPISEE узимају и инжењери Србије преко своје организације Савеза инжењера и техничара Србије.

У оквиру редовних акивности, COPISEE је 11. јуна 2007. одржао састанак у Букурешту, чији домаћин је био АГИР-Опште удружење инжењера Румуније. Поред одређивања конкретних питања којима  ће се организација бавити у наредном периоду и смерница за даљи рад, расправљано је могућностима покретања пројеката на регионалном нивоу који би били финансирани из фондова Европске уније. Следећи састанак COPISEE биће одржан у Грчкој.

Регионална сарадња

Савез инжењера и техничара Србије је успоставио сарадњу са Инженерска Институција на Македонија, водећом инжењерском организацијом Македоније чије колективно чланство чине готово сви инжењерски савези Македоније.

У оквиру ове сарадње, председник СИТС-а, господин проф. др Часлав Лачњевац, је присуствовао манифестацији, која је у организацији Инжењерске институције Македоније, одржана у Охриду 4. јуна 2008. године.

Покровитељ манифестације је био председник Републике Македоније, господин Бранко Црвенковски, који је том приликом, најбољим дипломираним студентима техничких факултета у Македонији, доделио златни инжењерски прстен - признање које се традиционално додељује, а које представља мотивацију и подстицај младима да се определе за инжењерски позив.

Манифестацији су присуствовали представници инжењерских организација из земаља региона, што је била прилика да се размотри досадашња сарадња СИТС-а са тим организацијама и договоре њене даље смернице.

Оквирни споразум о сарадњи између СИТС-а и ФНТС-а

Председник Савеза проф. др Часлав Лачњевац и генерални секретар Савеза мр Бранислав Вујиновић су, на позив академика Васила Сгурева и руководства ФНТС, крајем октобра 2008. године присуствовали скупу организованом у част Николе Тесле, у Бугарској. За ту прилику је припремљено и пригодно предавање о овом славном научнику српског порекла.

Потписан је и оквирни споразум о сарадњи између Савеза инжењера и техничара Србије и Федерације научно техничких савеза Бугарске. Споразумом су прецизирана поља даље узајамне сарадње ових организација са акцентом на размени искуства и информација на пољу науке и технике, сарадњи у реализацији научних програма, заједничком организовању стручно научних скупова и посредовању при успостављању контаката између српских и бугарских привредних субјеката.  

Прослава 125 година постојања и рада ФНТС

Федерација научно техничких савеза Бугарске ФНТС је у понедељак 18. октобра 2010. године обележила 125. година свог рада и постојања. Свечаној прослави обележавања овог важног јубилеја, у име Савеза инжењера и техничара Србије, присуствовао је генерални секретар господин Бранислав Вујиновић.

Господин Вујиновић је на свечаној седници Управног одбора ФНТС поздравио домаћине преносећи им честитке наше асоцијације уз најбоље жеље за наставак успешног рада и међусобне сарадње.

Након религиозне церемоније уприличен је и свечани концерт у Бугарском народном позоришту, коме су присуствовали високи званичници Бугарске, на челу са председником државе господином Првановим и члановима Владе. Представници страних делегација су имали част да буду представљени високим званичницима.

Скупу је присуствовао и председник FEANI господин Ларс Бyтофт, пошто је ФНТС национална чланица FEANI из Бугарске.
 
 
СИТС • Савез инжењера и техничара Србије • Кнеза Милоша 7, 11000 Београд, Србија • Телефон: 011/3230-067 • емаил:office@sits.rs