Ћирилица  ·  Latinica  ·  English

Предавање "Пластика од омиљеног до оспораваног материјала"
и презентација речника

У организацији Инжењерске академије Србије, у уторак 7. маја 2019. године са почетком у 11 часова, биће одржано предавање проф. др Војислава Богдановића "Пластика од омиљеног до оспораваног материјала" и презентација Четворојезичног енглеско-српско-француско-немачког речника инјекционог пресовања и компаундирања истог аутора.         

Предавање садржи основне чињенице о томе како је пластика од веома корисног и омиљеног  постала нежељени и оспоравани материјал. Разматрано је садашње стање у јавности и медијима, кратак историјат пластичних маса, предности и мане ових материјала, а напоменут је њихов значај за савремену цивилизацију. Посебна пажња је посвећена пластичном отпаду и његовом третману. Најзад изнешена су и нека лична запажања и мишљења о тренутној ситуацији у вези пластичних материјала.

Напоменути су разлози касног откривања пластичних маса у односу на друге материјале а посебно је истакнуто шта су примене пластичних маса и других полимера омогућиле савременој цивилизацији. Од велике важности је увођење термина циркуларна економија и њеној примени у третману пластичних маса. Нов значај су добиле рециклажне технологије будући да је у току проналажење  нових побољшаних процеса а битно је повећати квалитет добијеног рециклата.

Вишејезични речник из области прераде пластичних маса и то из две највише котишћене технике у свету а и код нас, ињекционог пресовања и компаундирања, представља капитално дело у нашим условима и обухвата широк спектар термина и израза који се користе у начној и стручној литератури, техничким упутствима, проспектима и другој пратећој литератури из ових области. Овакво издање досада није постојало у домаћој издавачкој делатности.

Садашње издање се састоји из два дела. У првом  налазе се термини поређани по абецедном реду на енглеском језику и означени бројевима За сваки термин који поседује свој број дат је превод на српски језик, као и одговарајући изрази на француском и немачком језику. У другом делу приказани су сви термини из првог дела на француском и немачком језику по абецедном реду, али и са одговарајућим бројевима одредницама које се налазе у првом делу. На тај начин могуће је пронаћи све термине на сва три поменута страна језика.

Предавање и презентација се одржавају у Дому инжењера Србије, Кнеза Милоша 7, сала на трећем спрату. 
 
 
СИТС • Савез инжењера и техничара Србије • Кнеза Милоша 7, 11000 Београд, Србија • Телефон: 011/3230-067 • емаил:office@sits.rs