Ћирилица  ·  Latinica  ·  English

СПЕЦИЈАЛНО ИЗДАЊЕ ЧАСОПИСА "ТЕХНИКА" НА ЕНГЛЕСКОМ ЈЕЗИКУ

Из уводне речи главног и одговорног уредника часописа "Техника" проф. др Смиљана Вукановића

"Пред вама је посебно издање  часописа ТЕХНИКА са одабраним радовима на енглеском језику. Овај часопис  издаје  Савез инжењера и техничара Србије. Часопис „Техника“ има веома дугу историју. Основан је као Српски „Технички лист“ 1890. године од стране српских инжењера, који су га издавали и за време I светског рата у Солуну. Часопис се одржао у свим променама назива друштава и Савеза инжењера и техничара Југославије и Србије, у току XIX, XX и XXI века. Временом су из области технике оснивани и други часописи који су били веома успешни, или су настојали, али је „Техника“ преживела векове.

Велика предност часописа ТЕХНIКА је што за разлику од више часописа из појединих струка, обједињује кроз сепарате  теоријску, експерименталну, посебно и инжењерску технику из више области: грађевинарства, архитектуре, машинства, електротехнике, саобраћаја, нови материјали, рударства, геологије и металургије, менаџмента, квалитета, стандардизације и метрологије.

................Часопис се издаје на српском језику. Ово посебно издање  на енглеском језику садржи одабране радове из појединих сепарата  а који су у српској верзији штампани у часопису ТЕХНИКА 2010 и 2011 године. Радови су одабрани од стране Уређивачког одбора по критеријуму оригиналности и актуелности теме. Одабир није био ни једноставан ни лак имајући у виду веома велики број квалитетних радова објављених у наведеном периоду. Основна идеја уредништва и уредника била је покушај, кроз овај посебан број,  упознавања шире стручне и научне јавности у свету  са научно истраживачким радовима који се објављују у часопису ТЕХНИКА.

Уредништво има намеру да ову праксу  настави и да кроз посебно издање сваке године прикаже актуелне  претходно објављене радове на српском језику и на енглеском језику и тиме афирмише стручне и научне потенцијале аутора који су највећим делом из Србије. Овај корак представља и почетак  остварења идеје  издавања комплетеног часописа  на енглеском језику."

САДРЖАЈ ИЗДАЊА "ТЕХНИКЕ" НА ЕНГЛЕСКОМ ЈЕЗИКУ

 
 
 
СИТС • Савез инжењера и техничара Србије • Кнеза Милоша 7, 11000 Београд, Србија • Телефон: 011/3230-067 • емаил:office@sits.rs